Papegaaien

1.1. Grasparkiet, budgerigar, melopsittacus undulatus

Grasparkiet hebben genoeg aan een klein kooitje, ze leven ongeveer 6jaar. Er zijn verschillende kleurvariaties mogelijk, maar de mannetjes hebben altijd een blauwe washuid. De washuid is de kleur rond de neusgaatjes. Grasparkiet zijn gevoelig voor volgende ziektes:

- Chlamydofilus

-Trichomoniasis

-Megabacterie (Ornithogaster)

-Polyoma-virus (kruipen, niet kunnen vliegen)


1.2. Valkparkiet, cockatiel, nymphicus hollandicus

Alleen de mannetjes kunnen praten. Na de eerste rui hebben de mannetjes géén streepjes op de veren aan de onderkant van hun vleugels.

-De valkparkiet is een "ongedetermineerde eilegger", dit wil zeggen dat ze blijven eieren leggen. Dit komt door te rijke voeding. Een lichtschema brengt hier géén oplossing. Een inspuiting met Lupron® om de 2weken (3X) brengt wel beterschap. Liefst geen progesteron-inspuitingen laten geven.

-Chlamydofilus

-Giardia intestinalis


1.3. Dwergpapegaaien, lovebirds, agapornis, les inseparables

Lovebirds of dwergpapegaaien leven in paar en spreken niet. Het geslacht in niet te onderkennen aan de buitenkant. Endoscopie biedt uitkomst. Eventueel kan naar de legbeentjes worden gevoeld. Een veelvoorkomende ziekte is het polyoma-virus (nestjongen krijgen bloedingen). Diagnose wordt gesteld door cloacale swabs.


1.4. Grijze roodstaart papegaai

Deze veel gehouden papegaai wordt dikwijls met de hand groot gebracht. Papegaaien die met de hand zijn opgefokt zijn ideaal voor in de huiskamer. De vogels zijn geslachtsrijp op een leeftijd van 3 à 4 jaar, dit gaat soms gepaard met agressie en jaloezie. Het zijn éénzijdige eters (apennoten en zonnebloempitten) dit kan leiden tot hypo-vitaminose A.

-Polyoma-virus (bij vogels die net zelfstandig zijn), Psitacci beak and feather

-Chlamydia


1.5. Amazone papegaai

Er zijn verschillende kleursoorten. Blauwachterkop amazone, geelkop amazone.


1.6. Cockatoos

Dit zijn de meest intelligente papegaaien die er bestaan. Met als gevolg dat ze een sterk verrijkte kooi moeten hebben (veel speelgoed), anders worden ze vernielzuchtig. De vogels moeten ook steeds iets van hout hebben om mee bezig te zijn.