Radiologie van huisdieren

Radiologie maakt gebruikt van röntgenstraling. Deze straling wordt door de verschillende weefsels in verschillende mate doorgelaten. Met behulp van een RX kan het inwendige van een dier zichtbaar gemaakt worden. Vooral het skelet leent zich hiervoor uitstekend. De botten bevatten nl. veel calcium dat als eigenschap heeft dat het röntgenstralen veel beter tegenhoudt dan de omringende weefsels. Omdat röntgenstraling een effect heeft op fotografisch materiaal kan zo een beeld worden gevormd.

Röntgenfoto's kunnen goed worden gebruikt om beenderen, longen en, bij bepaalde afwijkingen, maag of darmen te bekijken. Ook om een drachtsdiagnose te vormen, worden RX-foto's gebruikt.

In sommige gevallen is het noodzakelijk röntgencontrastonderzoek te doen. Hierbij wordt door inbrengen van een contrastmiddel in het lichaam een bepaalde lichaamsstructuur beter zichtbaar. Bijvoorbeeld een contraststudie van de wervelkolom in het geval van een rughernia. Ook contraststudies van nieren, blaas en urinewegen zijn soms nodig om een diagnose te stellen.

Ik maak regelmatig gebruik van een radiologie-foto om een juiste diagnose te kunnen stellen. In de praktijk staat een uiterst krachtig RX-toestel (125kV, 500mAs) waarmee ik een zeer goede fotokwaliteit kan bereiken.

De foto's worden op de praktijk bewaard en kunnen altijd worden opgevraagd.


Is radiologie gevaarlijk?

Teveel röngenstraling is in elk geval niet gezond. Door het maken van een aantal foto? bij uw dier zal deze grens echter niet overschreden worden. Vandaar dat het voor uw dier onschadelijk is, zelfs als er 'veel' foto's genomen worden. Ook voor de personen aanwezig tijdens het maken van de foto's, kan één enkele bestraling niet zoveel kwaad. Toch wordt er in mijn praktijk een strinkte veiligheid nageleefd. Zo wordt er altijd een beschermschort in lood gedragen. Ook worden zwangere vrouwen best zover mogelijk van de straling gehouden.